Gemeentewapen

Gemeentewapen

De gemeente Hekendorp had geen wapen, dat officieel door de Hoge Raad van Adel was verleend. In het gemeentestempel dat de gemeente gebruikte stond echter wel een officieus wapen afgebeeld met daarin drie molenijzers. Dit wapen was terug te voeren op het heerlijkheidswapen, dat gezamenlijk door Hekendorp, Snelrewaard, Zuid- en Noord-Linschoten alsmede Oost en West-IJsselveere vanouds werd gevoerd. Dit blijkt uit een opgave uit 1815 van A. van Dam, burgemeester van Linschoten, aan de Hoge Raad. Het veld van dit wapen was van zilver, de molenijzers van sabel (zwart). Het officieuze gemeentewapen van Hekendorp had dus wel historische wortels. Hekendorp behoorde in de zestiende en zeventiende eeuw tot het rechtsgebied van de burggraven van Montfoort, die molenijzers in het wapen voerden.

Na de opheffing van de gemeente Hekendorp kwam in het tweede kwartier van het wapen van de nieuwe gemeente Driebruggen het molenijzer terug als verwijzing naar Hekendorp.

Literatuur
  • R. Alkemade, Het gemeentewapen van de voormalige gemeente Driebruggen, in: Reeuwijkse reeks nr. 14 (Reeuwijk, 2000), pp. 38-39;
  • G.A.F. Maatje, Hekendorp en de Heren van Hekendorp, in: Heemtijdinghen, jg. 28 (2002) nr. 2, pp. 29-37.