Wapen van het Hoogheemraadschap

Wapen van het Hoogheemraadschap

Het wapen van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is toegekend bij Koninklijk Besluit van 1 februari 1994, nr 94.000709 en wordt als volgt beschreven: “van keel met een schildzoom van azuur en over alles heen een kruis van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee zwanen van zilver, gebekt en gepoot van keel”.

Het Hoogheemraadschap is in 1994 ontstaan door samenvoeging van de waterschappen Kromme Rijn, Lopikerwaard en Leidse Rijn. Een jaar later kwam daar overigens het Groot-Waterschap van Woerden bij. In het kader van de oprichting van het Hoogheemraadschap is dit nieuwe wapen ontworpen.

Bij het ontwerp diende het oude wapen van het Sticht (Utrecht) als basis. De blauwe zoom en het gebruik van zwanen benadrukken het water-element. Het Hoogheemraadschap gebruikt het wapen zelden en maakt bij voorkeur gebruik van het moderne logo.

Literatuur
  • O. Schutte, “Het wapen van het nieuwe waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden”, in: De Nederlandsche Leeuw 112 (1995), pp. 362-363.