Nieuws

23 december 2020

Historische plaatjes van Woerden e.o. verzamelen

Vanaf deze week kunnen klanten van de Woerdense Jumbo supermarkten tegen inlevering van een bon (uit de Woerdense Courant van 16 december) gratis een bijzonder boek ophalen bij een van de filialen. “Woerden – vroeger vergeleken met vandaag” neemt je mee naar historische locaties in Woerden, Kamerik, Zegveld en Linschoten. De verhalen over vroeger komen tot leven door vanaf het nieuwe jaar plaatjes te verzamelen bij de boodschappen.
Vanaf deze week kunnen klanten van de Woerdense Jumbo supermarkten tegen inlevering van een bon (uit de Woerdense Courant van 16 december) gratis een bijzonder...
Lees verder
Coronamaatregelen tot en met 9 februari
15 december 2020

Coronamaatregelen tot en met 9 februari

Gisteren is door het kabinet aangekondigd dat Nederland tot en met 9 februari in lockdown blijft. Onze dienstverlening blijft daarom beperkt tot het ondersteunen van noodzakelijk en urgent onderzoek en zaken die op afstand te regelen zijn (zoals het maken van scans van sommige stukken). Na de lockdown zal het RHC drie dagen in de week geopend zijn, namelijk op dinsdag, woensdag en donderdag. Mocht er iets wijzigen in de situatie, dan melden we dat op deze pagina.
Lees verder+
De bijdragen van onze vrijwilligers: nu meer dan twee en een half miljoen namen
10 december 2020

De bijdragen van onze vrijwilligers: nu meer dan twee en een half miljoen namen

Enige tijd geleden zijn alle doop- en begraafregistraties en geboorte- en overlijdensakten van ons werkgebied geïndiceerd. Dat betekent dat de gegevens uit deze bronnen op persoonsniveau te vinden zijn op onze website en daarmee makkelijk toegankelijk gemaakt zijn voor onderzoekers. Met deze aanwinsten zijn er inmiddels meer dan twee en een half miljoen persoonsvermeldingen te vinden op onze website (via Indexen). Het indiceren van de bronnen wordt voor een belangrijk deel gedaan door onze vrijwilligers. Het is dan ook aan hen te danken dat we zo snel zoveel namen en gegevens kunnen verwerken ten bate van genealogisch en ander historisch onderzoek.
Lees verder+
Publicatie fotoboek over de Oude Rijn
27 november 2020

Publicatie fotoboek over de Oude Rijn

Deze week verschijnt er een nieuw fotoboek dat een bijzonder tijdsbeeld geeft van het wonen en werken aan de Oude Rijn in de jaren 1920: De Oude Rijn tussen Leiden en Utrecht. Wonen en werken aan de rivier omstreeks 1925. Het boek is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het RHC en collega-archiefdiensten Erfgoed Leiden en Omstreken en Gemeentearchief Alphen aan den Rijn.
Lees verder+
Publicatie over Landgoed Bredius
18 november 2020

Publicatie over Landgoed Bredius

Vorige week verscheen een nieuw boek over het Landgoed Bredius, getiteld Van Batestein tot Bredius. Meer om Cieraet als Gebruijck. Het werk is geschreven door Ed van Keimpema, Anton Nuijten en Dammis van 't Zelfde en is uitgegeven door Stichting Landgoed Bredius. Voor een belangrijk deel van hun onderzoek hebben de auteurs geput uit het archief Tuinbouw- en veehoudersbedrijf Bredius te Woerden, 1851-1968 (W064), welke is ondergebracht bij het RHC. Ook hebben de auteurs een beroep gedaan op diverse afbeeldingen die door het RHC worden beheert.
Lees verder+
Publicatie oorlogsdagboek Jaap van der Vooren sr.
10 november 2020

Publicatie oorlogsdagboek Jaap van der Vooren sr.

In het kader van het vieren van 75 jaar bevrijding, is het dagboek van de Woerdense fotograaf Jaap van der Vooren sr. gepubliceerd. Het boek beslaat de periode van de hongerwinter tot vlak na de bevrijding (8 december 1944-1 juli 1945). Geschreven vanuit het perspectief van een zeventienjarige, geeft het dagboek een unieke inkijk in het dagelijkse leven van de omgeving Woerden in het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder+
6 november 2020

Het Weekblad voor Reeuwijk (1931-1940) nu digitaal beschikbaar

Het feit dat Reeuwijk, een vooruitgaande Gemeente is van RUIM 4100 inwoners, met een gestaag toenemende bevolking, die niet alleen haar bestaan vindt in land- en tuinbouw, doch ook in nijverheids- en handelsondernemingen, een toename ook van de goed gesitueerde bevolking, die Reeuwijk om de prachtige natuur en de uitnemende gelegenheid voor watersport tot vaste en tijdelijke woonplaats kiest, en het vreemdelingenverkeer ten slotte, dat leven brengt in de eertijds stille landelijke Gemeente, heeft voor ons doen besluiten tot de uitgave van Het Weekblad voor Reeuwijk.
Lees verder+
Afscheid medewerker Anita van Vliet
17 september 2020

Afscheid medewerker Anita van Vliet

Gisteren nam het RHC afscheid van een van zijn medewerkers: Anita van Vliet. Anita was sinds 2012 werkzaam bij het RHC. Een van haar kerntaken was het indiceren van de diverse genealogische bronnen die het RHC beheert en ze heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan onze online indexen. Daarnaast bood Anita ondersteuning voor allerlei andere taken.
Lees verder+
Stuur ons uw materiaal over de coronacrisis
14 september 2020

Stuur ons uw materiaal over de coronacrisis

Eerder dit jaar deden we een oproep voor het inzenden van foto's en ander materiaal voor ons corona-archief. Inmiddels hebben we al veel mooie foto's ontvangen van ons werkgebied. Maar omdat de coronacrisis aanhoudt, doen we deze oproep nogmaals om zo veel mogelijk materiaal te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.
Lees verder+
Klassendag en Open Monumentendag 2020
11 september 2020

Klassendag en Open Monumentendag 2020

Dit weekend is het weer Open Monumentendag (OMD). Het RHC levert hiervoor input aan diverse organiserende comités in het werkgebied. Zo verstrekken we doorgaans informatie en andere zaken in het kader van OMD en leveren sommige collega's een bijdrage op bepaalde locaties, zoals dit weekend in Lopik.
Lees verder+