Bouwvergunningen

Bouwvergunningen

Zoeken binnen bouwvergunningen

Uitgebreid zoeken

Iets gevonden? Inzage van dossiers kan op onze studiezaal. Van harte welkom!

Bouw- en hinderwetvergunningen

Aan het begin van de 20e eeuw nam de overheid maatregelen om de bouw van goede woningen te bevorderen. Er waren namelijk teveel slechte huizen, waarin het ongezond wonen was. Het duurde nog even voordat de Woningwet uit 1901 in werking trad. Maar vanaf ongeveer 1903 zien we dat alle gemeenten, ook de kleine, een bouwverordening vaststelden. Bij nieuwbouw of verbouw van een woning was voortaan een bouwvergunning vereist, zoals we die eigenlijk nog steeds kennen. Wel werden de eisen waaraan een woning moest voldoen, in de loop der tijd bijgesteld.

Binnen het werkgebied van het RHC zijn er vanaf 1903 bouwvergunningen. Gemeenten die al eerder een verordening hadden waarin de aanvraag van een bouwvergunning werd verplicht, waren hier niet. Dateert een woning van voor 1903, dan zal er geen bouwvergunning van zijn, anders dan van eventuele latere verbouwingen.

Op de studiezaal zijn er van de meeste gemeenten indexen op de bouwvergunningen aanwezig. Niet alle gemeenten hebben de bouwvergunningen uit het recentere verleden naar het RHC overgebracht. Een overzicht van de bouwvergunningen die het RHC beheert, vindt u op deze website bij de “Veelgestelde vragen“.

Onder de knop “Overzicht bewerkte bronnen” vindt u een overzicht van de bouwvergunningen waarvan de indexen in deze databank zijn opgenomen. Hieronder staan ook hinderwetvergunningen. De Hinderwet dateert van 1875. Om activiteiten van bedrijven die hinderlijk, gevaarlijk of schadelijk konden zijn, in goede banen te leiden, moest de gemeente hiervoor een vergunning afgeven. Met regelmaat worden er nieuwe indexen toegevoegd.

Met behulp van de zoekinstructie leert u wat de zoekmogelijkheden zijn van deze databank en hoe u op een efficiƫnte manier kunt zoeken.