Gemeentewapen (1948)

Gemeentewapen (1948)

“Gevierendeeld: I in azuur een keizerskroon van goud, gevoerd van keel; II in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, vergezeld van een barensteel van hetzelfde; III geschuind van zilver en keel; IV gedwarsbalkt van zes stukken van vair en keel.”

Verleend bij Koninklijk Besluit van 18 oktober 1948, nr. 7.

De samenvoeging van de gemeenten Jaarsveld, Lopik en Willige Langerak in 1943 tot een nieuwe gemeente Lopik was de aanleiding voor het ontwerp van een nieuw gemeentewapen. In het nieuwe wapen kwamen elementen uit de wapens van de eerdere gemeenten.

De kroon verwijst naar het kapittel van Sint-Marie te Utrecht, dat vroeger de ambachtsheerlijkheid Lopik bezat. Het tweede kwartier is het wapen van de familie Brederode, terwijl het derde kwartier het wapen van de stad Utrecht betreft. Beide kwartieren zijn gebaseerd op het wapen van Willige Langerak, maar waarom de voorstellingen hier zijn gebruikt is onbekend. Het vierde kwartier is afkomstig van het wapen van Jaarsveld. Van oorsprong betreft het het wapen van Margriet Uten Goye, die in 1322 beleend was met het gerecht Jaarsveld.

Een nieuwe gemeentelijke herindeling in 1989 vroeg wederom om een nieuw wapen voor Lopik. Het eerste kwartier, de “Lopikse” kroon, zou in dit nieuwe wapen terugkomen.