Gemeentewapen van Lange Ruige Weide

Gemeentewapen van Lange Ruige Weide

De gemeente Lange Ruige Weide had geen wapen dat officieel door de Hoge Raad van Adel was verleend. In het stempel van de gemeente stond echter wel een officieus wapen afgebeeld met daarin een schapenschaar. Soms wordt dit wel verklaard als symbool voor de schapenteelt in de gemeente. Er is echter een betere historische verklaring, waarbij het gemeentewapen in verband wordt gebracht met het wapen van de familie Buddingh. In 1804 werd Nicolaas Willem Buddingh uit Utrecht ambachtsheer van Lange Ruige Weide. Hij was aanvankelijk zelf ook schout en maire van Lange Ruige Weide en werd later door zijn zoon Gerrit Nicolaas opgevolgd. Tot 1850 was de familie Buddingh in het gemeentebestuur vertegenwoordigd. Het familiewapen van Buddingh heeft de schaar van keel (rood) in een veld van goud, terwijl de gemeente een schaar van azuur (blauw) hanteerde.

Na de opheffing van de gemeente Lange Ruige Weide kwam de schapenschaar terug in het derde kwartier van de nieuwe gemeente Driebruggen. Daarbij werden overigens de heraldische kleuren gewijzigd: het veld werd zilver, de droogscheerdersschaar sabel (zwart).

Literatuur
  • R. Alkemade, “Het gemeentewapen van de voormalige gemeente Driebruggen” in: Reeuwijkse Reeks nr. 14 (Reeuwijk, 2000), pp. 38-39.