Gemeentewapen van Driebruggen

Gemeentewapen van Driebruggen

Het wapen van de gemeente Driebruggen werd verleend bij Koninklijk Besluit van 20 september 1965, nr 13, en werd daarbij als volgt omschreven: “Gevierendeeld: I in azuur een woerd van zilver, gebekt van goud; II in zilver een molenijzer van sabel;  III in zilver een in de richting van een linkerschuinbalk geplaatste droogscheerdersschaar van sabel; IV in keel een bisschopsmuts van goud, gevoerd van azuur en versierd met robijnen en smaragden. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”

De gemeente Driebruggen ontstond in 1964 door samenvoeging van een viertal gemeenten. De wapens die deze gemeenten al dan niet officieel voerden, kwamen terug in de vier kwartieren van het wapen van Driebruggen. Het ging om de wapens van de voormalige gemeenten Waarder, Hekendorp, Lange Ruige Weide en Papekop. In het wapen, dat de nieuwe gemeente Reeuwijk na de herindeling van 1989 ging voeren, is alleen het Waarderse eendje teruggekomen.

Literatuur
  • R. Alkemade, “Het gemeentewapen van de voormalige gemeente Driebruggen”, in: Reeuwijkse Reeks nr. 14 (Reeuwijk, 2000), pp. 38-39.