Cornelis Vreedenburgh, kunstschilder

Cornelis Vreedenburgh, kunstschilder

Familie Vreedenburgh ca. 1915. Cornelis zit op de tweede rij, met het hondje op schoot.Cornelis Vreedenburgh werd op 25 augustus 1880 geboren in Woerden aan de Pannenbakkerijen, ook wel de Leidsestraatweg, in een gezin dat later uit vijf zonen en drie dochters zou bestaan. Hij stamde uit een familie van huis- en kunstschilders uit Nieuwerbrug. De aanleg voor tekenen en schilderen hem dan ook in het bloed. In dienst bij zijn vader Gerrit als huisschilder, begon Cornelis met het vervaardigen van aquarellen, tekeningen en etsen van stadsgezichten en landschappen. Naast zijn vader, van wie Cornelis zijn eerste tekenlessen kreeg, waren zijn leermeesters G.J. Roermeester en later ook W.B. Tholen en P. Arntzenius.

Toen Cornelis nog in Woerden woonde, trok hij er graag op uit met zijn boot om op het water te tekenen en schilderen. W.B. Tholen nam hem vaak mee de Kaag op en langs de Zuiderzeekusten. Ook de Loosdrechtse plassen met de witte zeilen heeft hij op veel doeken weergegeven. Cornelis trouwde met M. Schotel, een schilderes, en samen woonden ze lange tijd in St. Tropez. Met hun terugkomst in Nederland gingen zij eerst in Hattem wonen en rond 1917 vertrok hij naar Laren. Daar maakte hij diverse schilderijen en tekeningen, maar ook ging hij keer op keer naar Amsterdam, om daar vooral de schilderachtige grachten te schetsen. Hij maakte diverse studiereizen naar onder meer Duitsland, Italië en ‘het Heilige Land’ Israël, waar hij zeer veel schetsen in aquarel en olieverf maakte.

In 1937 kocht Koningin Wilhelmina twee schilderijen van Vreedenburgh: “Koeien in de wei” en “Prins Hendrikkade”. Dit laatste werk werd in de oorlog door de bezetter meegenomen en is niet meer teruggevonden. Cornelis was lid van verschillende kunstenaarsverenigingen, waaronder “Arti et Amicitiae”. Voor zijn eerste inzending hiervoor ontving hij de Willink van Collenprijs. Al zijn schilderijen werden op één na verkocht. Daarnaast ontving hij drie achtereenvolgende jaren de Koninklijke Subsidie en verschillende binnen- en buitenlandse onderscheidingen.

Op 27 juni 1946 overleed Cornelis Vreedenburgh te Laren, in de leeftijd van 65 jaar. Het Stadsmuseum in Woerden bezit enkele werken van deze -van oorsprong- Woerdense kunstenaar. Cornelis’ jongere broer Herman (1887-1957) is overigens ook bekend geworden als kunstschilder.

Literatuur