Schenking van bijzondere films van dhr. W.J. de Valk over Kamerik en Kanis < Naar overzicht
3 mei 2023

Schenking van bijzondere films van dhr. W.J. de Valk over Kamerik en Kanis

Schenking van bijzondere films van dhr. W.J. de Valk over Kamerik en Kanis

Op 2 mei jl. heeft de heer W.J. de Valk 48 bijzondere films aan het RHC geschonken. De heer De Valk was jarenlang schoolhoofd van de R.K. lagere school en parochie-assistent in Kamerik. Vanaf 1960 begon hij, toen nog met een 8 mm zwart-wit camera zonder geluid, met het filmen van gebeurtenissen en activiteiten rondom ‘zijn’ Maria Gorettischool. Later filmde hij ook allerlei andere verschillende soorten activiteiten in Kamerik en de Kanis, eerst met analoge en later ook met digitale videocamera’s.

Al in 1998 had de heer De Valk met de toenmalige streekarchivaris afgesproken dat de films, die hij maakte en monteerde, ondergebracht zouden worden in het ‘streekarchief’. De contacten werden ook in de jaren daarna regelmatig onderhouden. De overdracht van de films vond echter pas nu plaats, omdat de auteur ervan de films geheel gemonteerd en ‘gebruiksklaar’ wilde aanleveren. Dit was een enorme klus. Achter elke film, die elk ongeveer een uur duren, schuilen 600 opname- en 400 montage-uren! De films, die zijn vastgelegd in de periode van 1960-2022, hebben onderwerpen zoals de jaren ’60-70, jubilea van Fanfare Nieuw Leven (60 jaar) en KBO (25 jaar), de bouw van De Cope, feesten in de Kanis en de gemeentelijke herindeling van 1988/1989.

Behalve de filmcollectie draagt de heer De Valk ook een groot aantal documenten en geschriften met betrekking tot de Rooms-Katholieke parochie van Kamerik en de Rooms-Katholieke school aan het RHC over.

Ander nieuws

26 februari 2010

Schenking “Collectie Gerard Maatje” over historie Reeuwijk

Gerard Maatje is een amateur-historicus, die zich intentief heeft beziggehouden met de geschiedenis van Reeuwijk. Hierover verzamelde hij in de loop der jaren veel documentatiemateriaal, dat hij besloot over te dragen aan het RHC. Streekarchivaris Rob Alkemade nam onlangs de "Collectie Gerard Maatje" officieel in ontvangst. Gerard Maatje heeft veel publicaties over de geschiedenis van Reeuwijk op zijn naam staan....
Lees verder+
27 maart 2008

Overhandiging collectie over Linschoten

Op zaterdag 29 maart zal burgemeester Jansen van Montfoort, bestuurslid van het Streekarchief, de zogenaamde collectie De Jong overhandigd krijgen. D. de Jong verzamelde in de afgelopen decennia veel materiaal over de geschiedenis van het dorp Linschoten. Zijn wens is dat de collectie beschikbaar komt voor het publiek. Na de officiële overhandiging in "De Wildeman" te Linschoten, zal de collectie...
Lees verder+
NieuwsoverzichtNieuwsarchief
Top