< Naar overzicht
21 juli 2021

In memoriam Jaap van der Vooren sr. (1927-2021)

Het betreurt ons om te kennen te geven dat de Woerdense stadsfotograaf Jaap van der Vooren sr. op 94-jarige leeftijd is overleden. Gedurende zijn lange loopbaan als stadsfotograaf vereeuwigde hij menig Woerdenaar en Woerdens straatbeeld. Met de Leger Film- en Fotodienst als solide basis werkte de fotograaf na zijn diensttijd vanaf 1950 bij zijn vader J.C. van der Vooren, drogist en fotograaf aan de Havenstraat. Zijn eigen fotozaak met fotostudio begon hij in de jaren ’50. Later verhuisde hij naar het Plantsoen, waar zijn zoon tegenwoordig de zaak voort zet. Jaap van der Vooren sr. was in 1955 ook een van de oprichters van de nog steeds actieve fotoclub IRIS in Woerden. Daarnaast publiceerde hij verschillende boeken met foto’s over Woerden en de Woerdense bevolking, en exposeerde hij zijn in werk in onder andere het Stadsmuseum en in het Kasteel. Vorig jaar kwam ook zijn oorlogsdagboek uit, Hongerwinter en bevrijding, over zijn leven als zeventienjarige in de Tweede Wereldoorlog, van de hongerwinter tot vlak na de bevrijding.

In 2017 heeft Jaap van der Vooren sr. zijn volledige fotocollectie overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. Dankzij zijn jarenlange arbeid als fotograaf is het voor ons nu mogelijk om de Woerdense geschiedenis van de twintigste eeuw in beeldvorm te bewaren. De verzameling is op onze website te bekijken. Ook zijn zijn boeken bij ons in de studiezaal in te  zien.

Ander nieuws

10 november 2020

Publicatie oorlogsdagboek Jaap van der Vooren sr.

In het kader van het vieren van 75 jaar bevrijding, is het dagboek van de Woerdense fotograaf Jaap van der Vooren sr. gepubliceerd. Het boek beslaat de periode van de hongerwinter tot vlak na de bevrijding (8 december 1944-1 juli 1945). Geschreven vanuit het perspectief van een zeventienjarige, geeft het dagboek een unieke inkijk in het dagelijkse leven van de omgeving Woerden in het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder+
6 juni 2017

Fotograaf Jaap van der Vooren sr in beeld

Voor iedereen beschikbaar, verschijnt binnenkort een unieke weergave van de historische ontwikkeling van Woerden en omgeving, dankzij de fotocollectie van Jaap van der Vooren sr. Zijn collectie van meer dan duizend foto's uit de periode 1935-2010 droeg hij over aan het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. Gedurende zijn lange loopbaan vereeuwigde de onlangs 90 jaar geworden fotograaf menig Woerdenaar...
Lees verder+
NieuwsoverzichtNieuwsarchief
Top