Fotograaf Jaap van der Vooren sr in beeld < Naar overzicht
6 juni 2017

Fotograaf Jaap van der Vooren sr in beeld

Fotograaf Jaap van der Vooren sr in beeld

Voor iedereen beschikbaar, verschijnt binnenkort een unieke weergave van de historische ontwikkeling van Woerden en omgeving, dankzij de fotocollectie van Jaap van der Vooren sr. Zijn collectie van meer dan duizend foto’s uit de periode 1935-2010 droeg hij over aan het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. Gedurende zijn lange loopbaan vereeuwigde de onlangs 90 jaar geworden fotograaf menig Woerdenaar en Woerdens straatbeeld.

Met de Leger Film- en Fotodienst als solide basis werkte de fotograaf na zijn diensttijd vanaf 1950 bij zijn vader J.C. van der Vooren, drogist en fotograaf aan de Havenstraat. Zijn eigen fotozaak met fotostudio begon hij In de jaren ’50. Het nu nog bestaande bedrijf in de Voorstraat werd later uitgebreid aan het Plantsoen en is inmiddels overgenomen door zijn zoon. Ge├»nteresseerde fotografen verenigde Jaap van der Vooren sr in 1955 in de nog altijd actieve fotoclub IRIS. Daarnaast publiceerde hij verschillende boeken met foto’s over Woerden en de Woerdense bevolking en exposeerde hij zijn werk in onder andere het Stadsmuseum en in het Kasteel.

Als dank voor de collectieoverdracht brachten burgemeester Molkenboer en RHC-directeur Frank van Rooijen de Woerdense fotograaf een bezoek. Nog dit jaar worden de foto’s gedigitaliseerd en zichtbaar gemaakt op de website van het RHC.

 

foto door Alex de Kuijper

(6 juni 2017)