Vertrek Wolter van de Wetering, adjunct-streekarchivaris RHC < Naar overzicht
31 mei 2024

Vertrek Wolter van de Wetering, adjunct-streekarchivaris RHC

Vertrek Wolter van de Wetering, adjunct-streekarchivaris RHC

Deze week nam onze collega Wolter van de Wetering afscheid van het RHC. Het was niet alleen het einde van zijn tijd bij onze archiefdienst, maar ook het einde van zijn loopbaan in het archiefwezen, want Wolter ging met pensioen!

Wolter begon zijn lange carrière in het archiefwezen in 1978 in Delft. Hoog boven in het historische pand Het Wapen van Savoyen werkte Wolter met collega’s op het gemeentearchief. Later werkte hij in Den Haag bij het ministerie van Defensie.

Daarna kwam Wolter te werken in het (toekomstige) werkgebied van het RHC. Vanaf 2001 werkte hij bij de Samenwerking Archiefzorg Lopikerwaard (SAL), waar de gemeenten Oudewater, Lopik en IJsselstein bij waren aangesloten. In 2008 fuseerde de SAL met het Streekarchief Rijnstreek, hiermee ontstond het huidige RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Wolter kwam hierdoor in Woerden te werken als archivist. Vanwege zijn ervaring bij de SAL werd hij aanspreekpunt voor de gemeente IJsselstein.

In 2011 werd Wolter adjunct-streekarchivaris en archiefinspecteur. In dezelfde tijd veranderde vanuit nieuwe wetgeving het archieftoezicht. Het bracht met zich mee dat het RHC nauwer met de gemeenten en HDSR ging samenwerken om de archiefzorg en kwaliteit van de informatiehuishouding naar een hoger plan te tillen. Wolter vervulde een cruciale rol om dat tot stand te brengen.

Gisteren had Wolter zijn laatste werkdag en nam hij afscheid van het RHC en het vakgebied waar hij zich 46 jaar voor in heeft gezet. Frank van Rooijen, streekarchivaris-directeur van het RHC, en burgemeester Molkenboer – als voorzitter van de Archiefcommissie van het RHC – spraken hun waardering en dank uit voor die inzet. Vanuit het RHC kan wel gezegd worden dat Wolters aanwezigheid en input gemist zullen worden – van de studiezaal tot de inspectie en op allerlei uiteenlopende vlakken zoals de geschiedenis van IJsselstein, kennis van collecties, privacy, openbaarheidsbeperkingen en het archiefwezen in het algemeen. Maar zijn pensioen is meer dan verdiend!

Wolter, bedankt voor alle goede jaren en geniet ervan!