Verhalen van Oudewater: het verleden komt dichtbij < Naar overzicht
19 november 2021

Verhalen van Oudewater: het verleden komt dichtbij

Verhalen van Oudewater: het verleden komt dichtbij

De website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater heeft een nieuwe rubriek: Verhalen van Oudewater. Het idee achter de rubriek is om de Oudewaterse jeugd een toegankelijke inkijk te geven in de levens van hun voorouders en het Oudewater van vroeger. De verhalen gaan over kinderen en zijn ook vooral voor hen geschreven. Maar niet uitsluitend: volwassenen kunnen ook veel leren en zich verwonderen over de lotgevallen van oude Oudewaternaren.

Verhalen van Oudewater is opgezet naar aanleiding van een vraag van wethouder Walther Kok om een manier te zoeken om de lokale geschiedenis laagdrempelig te presenteren voor het onderwijs. De artikelen zijn geschreven door Nettie Stoppelenburg, stadshistorica van Oudewater en vaste klant bij het RHC. Zij werd daarbij bijgestaan door docenten en cultuurcoƶrdinator Saskia Wulterkens.

Als handvat zijn de verhalen gekoppeld aan de gangbare periodisering en categorisering van tijdvakken in het onderwijs, zodat leerlingen de verhalen makkelijk kunnen plaatsen in de historische context. De verhalen gaan over een of meerdere plekken in de stad en personages in de leeftijd van tien tot veertien jaar, de leeftijd van de doelgroep. Het gaat om echt bestaande personen. Stoppelenburg heeft daarvoor het nodige archiefonderzoek bij het RHC moeten doen om sprekende voorbeelden boven water te halen. Dit is haar goed gelukt, zeker omdat er nog veel nazaten in Oudewater zijn van de genoemde personen. Daardoor komt het verleden soms erg dichtbij. Dit geldt ook voor de auteur zelf. Zo schreef Stoppelenburg een vermakelijk doch aangrijpend verhaal over haar vader. Of lees ook over een schrijnend geval waarbij er geen ere wie ere toekwam aan de persoon die al het werk deed en het vooral moest doen met een “vaetje haringh” als beloning (zie ook de foto). Naast de informatie die Stoppelenburg uit de archieven wist te halen, is er ook veel beeldmateriaal te zien, zowel van archiefstukken als ander materiaal dat beheerd wordt door het RHC.

Het is de bedoeling dat de rubriek aangevuld gaat worden met meer verhalen, waaronder het Rampjaar 1672 dat we volgend jaar herdenken. Een site om in de gaten te houden dus!

 

Het stuk over het "vaetje haringh" is afkomstig uit de Collectie G. de Jong (O034), inventarisnummer 1.