< Naar overzicht
26 mei 2016

Verbouwing en verhuizing RHC

Het RHC is gevestigd in het Stadhuis van Woerden. De gemeente zal het hele pand in 2017/18 rigoureus laten renoveren. Het plan biedt het RHC de mogelijkheid om gelijk het bestaande eigen ruimteprobleem op te lossen door de archiefbewaarplaats uit te breiden naar 7,3 km1 planklengte. Zo wordt ruimte geboden aan de totale omvang van het papieren archief van de aangesloten gemeenten en het hoogheemraadschap, althans voor zover dat “eeuwig” bewaard moet blijven. De bestuurlijke besluitvorming kwam onlangs rond. Het architectenbureau Cepezed is volop bezig met het ontwerp. In januari 2017 starten de werkzaamheden en als alles volgens plan verloopt kan het RHC in mei 2018 de vernieuwde huisvesting betrekken.

Tijdens de verbouwing zal het RHC moeten uitwijken naar een andere locatie. Het gaat, vooral door de grote hoeveelheid historisch archief, om een omvangrijke verhuizing. In het stadskantoor van Oudewater is een ruimte gevonden voor medewerkers en de dienstverlening. Echter voor de kilometers aan archief moet worden uitgeweken naar meerdere depots in de provincie. In 2017/18 worden de bezoekers door de vertrouwde medewerkers van het RHC geholpen in de tijdelijke huisvesting te Oudewater, maar zij zullen wel ruim vantevoren moeten aangeven welke stukken zij daar willen raadplegen. Immers opgevraagde stukken moeten elders worden opgehaald in de wekelijkse ronde langs de depots.

Achter de schermen wordt al lange tijd hard gewerkt om de verhuizing van de archieven voor te bereiden. Charters en stukken van groot formaat (met name waterschapskaarten) worden nu al elders ondergebracht. Inzage moet dus in overleg. Rond 1 december zal de eigenlijke verhuizing plaatsvinden. In de periode daarvoor en daarna zal het RHC enige tijd gesloten zijn voor publiek. Via deze website houden we u uiteraard op de hoogte.

Kortom het RHC zit in een enerverende periode, die erop gericht is in het voorjaar van 2018 de deuren van een nieuw en toekomstbestendig onderkomen te kunnen openen.

(3 juni 2016)