Stuur ons uw materiaal over de coronacrisis < Naar overzicht
14 september 2020

Stuur ons uw materiaal over de coronacrisis

Stuur ons uw materiaal over de coronacrisis

Eerder dit jaar deden we een oproep voor het inzenden van foto’s en ander materiaal voor ons corona-archief. Inmiddels hebben we al veel mooie foto’s ontvangen van ons werkgebied. Maar omdat de coronacrisis aanhoudt, doen we deze oproep nogmaals om zo veel mogelijk materiaal te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Want door de coronacrisis leven we in unieke tijden, waaraan de herinneringen blijvend zullen zijn. Maar het zal ook nodig zijn om indrukken van deze periode te bewaren, zodat mensen zich een beeld kunnen vormen van hoe het was. Daarom roept het RHC u op om foto’s en documenten in te zenden van de crisis in ons werkgebied.

Waarom deze actie?

Op den duur zullen de gemeenten die aangesloten zijn bij het RHC en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hun archieven over deze crisis aan ons overdragen en worden ze beschikbaar gesteld voor onderzoek. Het betreft dan hoofdzakelijk documenten met betrekking tot besluitvorming en andere officiële zaken.

Maar er gebeurt natuurlijk ook veel buiten de overheid om: het persoonlijk leed is ongekend, de impact van de crisis op het dagelijkse leven is groot en de economische gevolgen zijn vooralsnog niet te overzien. Om in de toekomst ook aan die ervaringen recht te doen roept het RHC u op om foto’s en documenten in te zenden van de crisis. Denkt u hierbij aan foto’s van lege schappen in de supermarkt, een uiting van een hart-onder-de-riemactie voor de zorg, een folder van een kerk of vereniging over de bijzondere omstandigheden, iets over het bekende anderhalve meter afstand houden, thuiswerken en andere facetten van het nieuwe normaal in uw woon- of werkplaats.

Wat en hoe kunt u inzenden?

Er zijn weinig eisen voor het aanleveren van materiaal, behalve de volgende:

  • het materiaal moet betrekking hebben op ons werkgebied. Oftewel: foto’s genomen in en documenten gemaakt voor de plaatsen van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden. Ook kan er materiaal aangaande het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden worden ingezonden;
  • wees bij het aanleveren zo specifiek mogelijk over de details: wat we zien op de foto, plaats, datum, enzovoort;
  • houdt rekening met andermans privacy. Ook vragen we u rekening te houden met de mogelijkheid dat we bepaalde foto’s en documenten mogelijk niet accepteren vanwege privacy of auteursrecht. Of dat bepaalde foto’s pas na lange tijd openbaar worden;
  • graag documenten die oorspronkelijk in papieren vorm zijn verschenen ook in hun originele papieren vorm aanleveren.
    • Dit kan via de post: Postbus 45, 3440 AA Woerden / Blekerijlaan 14, 3447 GR Woerden
    • of door de documenten naar de studiezaal te brengen tijdens onze openingstijden (maak hiervoor wel een afspraak);
  • digitaal materiaal, met name foto’s, kunt u aanleveren via een e-mail naar rhc@woerden.nl.