Jan van Es benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau < Naar overzicht
26 april 2023

Jan van Es benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Jan van Es benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Vandaag is Jan van Es benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de jaarlijkse lintjesregen werd Jan gehuldigd in de Petruskerk in Woerden. Jan zet zich al decennia in voor het maatschappelijke leven in Kamerik en omstreken, waaronder op het vlak van de lokale geschiedenis.

Bij historisch geïnteresseerden is Jan vooral bekend vanwege zijn publicaties over het Groene Hart. Een aantal grotere werken zijn:

  • Grenswater. Geschiedenis van het Groot-Waterschap van Woerden 1226-1995
  • Bedreigd, bezet, bevrijd. Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld in de Tweede Wereldoorlog. Mede geschreven door Rob Alkemade, Frans van Bork en Bert van Elk.
  • Terugblik op Kamerik. Leven tussen Kruipin en Oudendam 1857-1988. Mede geschreven door Rob Alkemade, G. Dolfing en W.J. de Valk.
  • Bouwen op het verleden. 1000 jaar Zegveld. Mede geschreven door Rob Alkemade.

Vanwege het onderzoek voor zijn boeken en artikelen was Jan al een bekende van het RHC. Maar sinds enkele jaren is Jan ook actief als vrijwilliger bij onze archiefdienst, alwaar hij zijn kennis over het Kamerikse verleden inzet om foto’s te beschrijven.

In andere historische domeinen is Jan actief, of actief geweest, voor Heemtijdinghen, de Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed, Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen en Stichting 4 en 5 mei Woerden. Daarnaast heeft Jan zich ingezet voor andere delen van het maatschappelijk middenveld en de lokale politiek.

Kortom, vandaag kreeg Jan een terechte erkenning van zijn verdiensten. Jan, van harte gefeliciteerd!