Publicatie over de Utrechtsestraatweg in Woerden < Naar overzicht
19 januari 2022

Publicatie over de Utrechtsestraatweg in Woerden

Publicatie over de Utrechtsestraatweg in Woerden

Eind vorig jaar verscheen het boek Utrechtsestraatweg Woerden geschreven door Ed van Keimpema. In dit boek wordt de geschiedenis verteld van een van de belangrijkste en oudste wegen van Woerden. Voor Utrechtsestraatweg Woerden heeft de auteur jarenlang onderzoek gedaan, waarvoor hij onder meer de archieven van het RHC doorspitte. Het resultaat is een gedetailleerd werk waarbij niet alleen de Utrechtsestraatweg aan bod komt, maar ook de omliggende omgeving. Gecombineerd met een groot tijdsbestek – van de Romeinse periode tot heden – en de vele, fraaie afbeeldingen lijkt het erop dat dit boek een standaardwerk gaat worden voor iedereen die geïnteresseerd is in het Woerdense verleden.

Het belang van de Utrechtsestraatweg en omgeving laat zich lastig samenvatten, maar een greep uit de geschiedenis geeft algauw aan hoe belangrijk de straat is geweest. Aanvankelijk maakte de weg deel uit van de Romeinse Limes. Daarna werd het de dijkweg van de polder Snel, waarlangs zich boeren vestigden. Deze legden zich, in verschillende fasen, toe op diverse vormen van landbouw. Vanaf de negentiende eeuw wordt de Utrechtsestraatweg onderdeel van de provinciale weg van Leiden naar Utrecht. Vanaf de vroege twintigste eeuw werden er statige panden gebouwd als onderdeel van de vroege uitbreiding van Woerden buiten de stadswallen. Daarnaast ontstond er een levendige combinatie van bedrijven en instellingen aan de weg, waarbij voor Woerdenaren bekende namen zoals bussenbouwer Den Oudsten en het rooms-katholieke ziekenhuis Ope Dei kunnen worden genoemd. Vanaf de jaren 1970 veranderde het aanzicht van het oosten van Woerden drastisch. Waar de Utrechtsestraatweg eerst nog als lintbebouwing in de weilanden stak, wordt de weg gestaag een verkeersader tussen de nieuwbouwwijken het Staatsliedenkwartier en de Meander. Als gevolg vertrekken de boeren en bedrijven en de weg werd steeds meer de woon- en ontsluitingsweg die het tegenwoordig is.

Hoewel te lezen als een algemene geschiedenis, is Utrechtsestraatweg Woerden ook een erg handig naslagwerk voor de boerderijen, bedrijven, woningen en andere panden aan die weg. Zo worden in hoofdstukken 4, 5 en 6 allerlei gebouwen een voor een en op encyclopedische wijze behandeld. Voorzien van bouwtekeningen en andere afbeeldingen biedt dit deel van het boek een handzame, snelle inkijk in het leven aan de Utrechtsestraatweg. In een aantal woningen woonden (lokale) bekende personen. Zo woonde de schrijver Herman de Man met zijn gezin op Utrechtsestraatweg  89-IV (tegenwoordig nummer 87) in de periode 1927-1930. De auteur gaf de woning de naam Rynbende, de naam die het nog steeds draagt. In de Rynbende-periode was Herman de Man erg productief, hij redigeerde een tijdschrift met dezelfde titel als het huis en het boek Meester Lampelaar is geschreven toen de schrijver op de Utrechtsestraatweg woonde. Andere lokale notabelen die op de Utrechtsestraatweg woonden, waren burgemeester Matthijs Willem Schalij, kunstenaar Jan Kriege en fotograaf Jaap van der Vooren.

Ed van Keimpema is al jaren actief in het bevorderen van de kennis van de lokale geschiedenis. Naast zijn werk bij de stichtingen Hugo Kotestein en Landgoed Bredius, schreef hij werken over de Havenstraat en het landgoed Bredius. Het nieuwe boek over de Utrechtsestraatweg is een mooie aanvulling op zijn oeuvre, dat zich richt op de beeldbepalende locaties van Woerden. Utrechtsestraatweg Woerden is binnenkort te raadplegen op de studiezaal van het RHC.