Nu toegankelijk: archief Rooms-Katholieke Parochie van de Heilige Hippolytus Kanis (Kamerik), 1796-2011 (W164) < Naar overzicht
23 april 2024

Nu toegankelijk: archief Rooms-Katholieke Parochie van de Heilige Hippolytus Kanis (Kamerik), 1796-2011 (W164)

Nu toegankelijk: archief Rooms-Katholieke Parochie van de Heilige Hippolytus Kanis (Kamerik), 1796-2011 (W164)

Het archief van de rooms-katholieke parochie van de Heilige Hippolytus aan de Kanis (Kamerik) is nu toegankelijk. De inventaris, het overzicht van archiefstukken, is onlangs voltooid en inmiddels op onze website te vinden (klik op het plaatje naast Toegang). Met dit nieuwe overzicht zijn de belangrijkste bronnen aangaande deze Kamerikse kerkgemeenschap toegankelijk gemaakt. De archiefinventaris werd vandaag (23 april) door streekarchivaris Frank van Rooijen officieel overhandigd aan de Gerard Voorbij, voorzitter van de locatieraad van de Hippolytuskerk (sinds 2012 onderdeel van de parochie Pax Christi).

Het archief van de Hippolytusparochie begint in 1733, toen er nog geen officiƫle parochie was en de rooms-katholieke inwoners van Kamerik, Kockengen en wijde omgeving een schuilkerkje in Teckop bezochten. In 1855 werd de katholieke kerk verplaatst naar de Kanis en werd de Hippolytusparochie officieel opgericht. Het archief loopt door tot 1 januari 2012, toen de parochie Pax Christi begon en de Hippolytusparochie niet meer zelfstandig was.

De nieuwe inventaris voor de Hippolytusparochie (beheersnummer W164) geeft een helder en handig overzicht van de archiefstukken. Daarnaast bevat het een historisch overzicht van de kerk en haar gemeenschap. De inventaris is op de website van het RHC te vinden en is, zoals al onze inventarissen, integraal doorzoekbaar.

De inventaris van het archief van de Hippolytusparochie is onderdeel van een groter project om de archieven van katholieke kerken in het werkgebied van het RHC toegankelijk te maken. Zo zijn er al inventarissen van de parochies van Harmelen, Benschop, Bodegraven, Montfoort, Woerden en IJsselstein.

Het RHC beheert allerlei archieven van overheden, kerken en andere organisaties in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden. Voor alle kerkgenootschappen geldt dat zij meerdere maatschappelijke functies hadden. Behalve de eredienst en strikt kerkelijke taken, waren ook armenzorg en onderwijs zaken waarvoor parochies en gemeenten zich inspanden. De kerkarchieven vormen daarmee een cruciaal onderdeel om het verleden volledig(er) te begrijpen. Naast archieven heeft het RHC een uitgebreide bibliotheek, met publicaties over de geschiedenis van deze plaatsen en kerken. Voor een beknopt overzicht van de geschiedenis van Kamerik en de kerken, kijk vooral verder in de rubriek Lokale historie.

Foto: van links naar rechts, Gerard Voorbij (voorzitter locatieraad Hippolytuskerk), Frank van Rooijen (streekarchivaris RHC) en Paul van den Boogaard (bestuurslid bouwzaken van de locatieraad Hippolytuskerk).