Klassendag en Open Monumentendag 2020 < Naar overzicht
11 september 2020

Klassendag en Open Monumentendag 2020

Klassendag en Open Monumentendag 2020

Dit weekend is het weer Open Monumentendag (OMD). Het RHC levert hiervoor input aan diverse organiserende comités in het werkgebied. Zo verstrekken we doorgaans informatie en andere zaken in het kader van OMD en leveren sommige collega’s een bijdrage op bepaalde locaties, zoals dit weekend in Lopik.

Bij de Stichting Open Monumentendag Woerden staat al vele jaren een zogenaamde klassendag op het programma, waarbij scholieren kennis maken met de monumenten in hun woonplaats. In Harmelen is het traditie dat de leerlingen van groep 7 van de scholen een rondleiding krijgen. De leerlingen van groep 8 krijgen ieder jaar een presentatie over de geschiedenis van Harmelen, bezien vanuit het thema van het desbetreffende monumentenjaar.

De Sint-Bavoschool aan de Dorpsstraat in de jaren 1910 (fotonummer: H0753).De streekarchivaris van het RHC had zo dit jaar de uitdaging om de historische verhalen van Harmelen te knopen aan het thema “Leer-monumenten”. Aan de hand van oude afbeeldingen vertelde hij over de scholen in Harmelen en de tijd dat het schoolverzuim van de kinderen hoog was, omdat zij bijvoorbeeld thuis op de boerderij moesten werken. Erg terugverlangen naar die tijd deden de kinderen overigens niet.

 

 

Afbeelding rechts: stukken uit het archief Commisie tot wering van het schoolverzuim te Harmelen, 1901-1968 (W223: inventarisnummers 2188 en 2291).