Jubileumboek De Berichtgever (Zegveld): In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren < Naar overzicht
30 november 2021

Jubileumboek De Berichtgever (Zegveld): In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren

Jubileumboek De Berichtgever (Zegveld): In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren

Deze maand verscheen het boek In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren, geschreven door Gert Ton. In het boek staan 35 levensverhalen die de auteur wist op te schrijven naar aanleiding van een reeks interviews die hij vijf jaar lang hield. Het boek geeft daardoor een mooi inkijkje in de geschiedenis van Zegveld en omgeving in de twintigste en eenentwintigste eeuw.

De personen in het boek zijn van uiteenlopende achtergronden en hebben zeer verschillende dingen meegemaakt. Zo is er Rens den Hollander uit de Meije 242 (Teuntje’s Hoeve, vernoemd naar zijn moeder). Den Hollander is een agrariër in hart en nieren die op zijn oude dag nog steeds werkt op een “boerderij waar tot op heden de moderne tijd zijn intrede niet heeft gedaan”. Den Hollander is behoorlijk honkvast, hij woont in de boerderij waar hij in 1939 geboren is. Dat geldt niet voor alle Zegvelders en Meijenaren. Sommigen hadden wortels elders, bijvoorbeeld de op Java geboren Lex Hildering. Anderen zagen de wereld tijdens hun diensttijd, Cees Timmerman diende in Nieuw-Guinea in de jaren 1960 en Henk Meinders in Libanon twee decennia daarna. Weer anderen waren simpelweg reislustig. Zo ging Charles Wijnekus de koopvaardij in en nam zijn vrouw Elly mee op zijn reizen. Rob van Hoogdalem “rook de vrijheid van het vrachtverkeer” toen hij achttien werd en kon niet stilzitten. Dit leidde tot allerlei avonturen en ondernemingen en bracht hem onder meer naar Zweden en Soedan. Maar of het nu om deze wereldreizigers gaat of de honkvaste Den Hollander, alle personen in dit boek zijn verbonden met Zegveld en De Meije. In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren is daarom zeker de moeite waard voor een ieder die geïnteresseerd is in de Zegveld geschiedenis. Daarnaast, omdat het vooral mondelinge overlevering betreft, zijn de levensverhalen een mooie aanvulling op de archieven aangaande Zegveld die door het RHC worden beheerd.

In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren is uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van De Berichtgever, het nieuwsblad van Zegveld waar Ton al geruime tijd voor schrijft. De levensverhalen in het boek zijn eerder verschenen in De Berichtgever. Maar anders dan die serie, zijn de verhalen in In gesprek met… Zegvelders en Meijenaren voorzien van meer (full-color) foto’s. Daarnaast bevat het (soms markante) afbeeldingen van oude edities van De Berichtgever, zoals de annulering van een uitvoering van muziekvereniging Kunst na Arbeid op 16 november 1956, vanwege de “internationale toestand” (lees: de Hongaarse Opstand).

Het boek is binnenkort te raadplegen op de studiezaal van het RHC. Verder is het boek te koop op de volgende adressen:

  • Coop Bremmer, Middenweg 1, Zegveld
  • Bakkerij de Leeuw, Hoofdweg 91, Zegveld
  • Eetcafé De Halve Maan, Hazekade 20, De Meije (Bodegraven)
  • Gerkla Gerritsen, Eikenlaan 19, Zegveld
  • Gert Ton, Broeksloot 43, Zegveld
  • Boekhandel De Hoeksteen, Havenstraat 17 in Woerden