< Naar overzicht
11 juni 2020

Inventaris Waterschap Bijleveld & Reijerscop nu toegankelijk

Sinds kort is de nieuwe inventaris van het archief Waterschap Bijleveld & Reijerscop en rechtsvoorgangers (1825-1965) voor publiek beschikbaar.

Dit waterschap, inmiddels onderdeel van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), is het resultaat van een vereniging van vijf polders in 1867. In dat jaar besloten de eeuwenoude polders Harmelen (ook wel Bijleveld genoemd), Reijerscop-Creuningen, Reijerscop-Indijk, Reijerscop-Sint Pieters en Veldhuizen samen te gaan werken. Tegelijkertijd was het Waterschap Bijleveld  & Reijerscop onderdeel van het overkoepelende Groot-Waterschap Bijleveld en de Meerndijk.

Het grondgebied van Bijleveld & Reijerscop bestreek circa 1435 hectare, en lag in de voormalige gemeentes Harmelen en Veldhuizen (na 1954 Vleuten-De Meern). Ondanks de grootte van het waterschap, had het bestuur het niet al te druk. Zij waren verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van enkele wegen, en het houden van de schouw, vier maal per jaar. Het drooghouden en onderhouden van kades, dijken, molens en gemalen waren de taken van het Groot-Waterschap

De inventaris van het archief van de vijf polders en het Waterschap Bijleveld & Reijerscop (H029) is nu hier online in te zien.