< Naar overzicht
6 november 2020

Het Weekblad voor Reeuwijk (1931-1940) nu digitaal beschikbaar

Het feit dat Reeuwijk, een vooruitgaande Gemeente is van RUIM 4100 inwoners, met een gestaag toenemende bevolking, die niet alleen haar bestaan vindt in land- en tuinbouw, doch ook in nijverheids- en handelsondernemingen, een toename ook van de goed gesitueerde bevolking, die Reeuwijk om de prachtige natuur en de uitnemende gelegenheid voor watersport tot vaste en tijdelijke woonplaats kiest, en het vreemdelingenverkeer ten slotte, dat leven brengt in de eertijds stille landelijke Gemeente, heeft voor ons doen besluiten tot de uitgave van Het Weekblad voor Reeuwijk.

Zo schrijft de redactie in de eerste uitgave van het gratis nieuws- en advertentieblad Het Weekblad voor Reeuwijk, dat in de periode 1931-1940 elke woensdag bij alle inwoners van Reeuwijk en Sluipwijk werd bezorgd. Het eerste nummer kwam uit op 20 mei 1931, en het laatste op 1 mei 1940. De Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog maakte een eind aan het weekblad.

Sinds kort zijn de scans van dit weekblad online in te zien in de digitale krantenbank van het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. De scans laten zien hoe het leven in de regio Reeuwijk er aan toe ging in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Voor ge├»nteresseerden in de lokale streekgeschiedenis is dit dan ook een fascinerende bron. Zeker ook zijn de ouderwetse advertenties te moeite waard om eens te bekijken.

De scans zijn vanaf nu hier te bekijken.