Het RHC bestaat 50 jaar! Dit vieren wij met een open dag en een boek < Naar overzicht
10 oktober 2022

Het RHC bestaat 50 jaar! Dit vieren wij met een open dag en een boek

Het RHC bestaat 50 jaar! Dit vieren wij met een open dag en een boek

Dit jaar bestaat het RHC vijftig jaar! Een halve eeuw geleden besloten de gemeenten Woerden, Bodegraven, Reeuwijk, Driebruggen en het Groot-Waterschap van Woerden te gaan samenwerken op het gebied van archiefzorg. Deze samenwerking, die door de jaren heen werd uitgebreid met de komst van andere gemeenten en waterschappen, vieren wij op 5 november. Op die dag opent het RHC zijn deuren. Op dezelfde dag verzorgt het RHC een lezing over archiefonderzoek in het kader van de Dag van de Woerdense Geschiedenis. Behalve de open dag wordt het jubileum van het RHC gevierd met een boek: 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard.

Zowel de open dag van het RHC als de Dag van de Woerdense Geschiedenis vinden plaats in het gemeentehuis van Woerden (Blekerijlaan 14, Woerden). De open dag begint om 10.00 en eindigt om 15.00. Toegang is gratis en er is sprake van vrije inloop. Op de open dag is er een tentoonstelling, rondleidingen en een boekenmarkt. Via de rondleidingen in onze depots krijgt u een kijkje achter onze schermen. In de tentoonstelling zijn een aantal van onze meest indrukwekkende archiefstukken te zien en kunt u oud filmmateriaal bewonderen. En bij de boekenmarkt kunt u 70 verhalen en andere boeken aanschaffen.

De open dag is goed te combineren met de Dag van de Woerdense Geschiedenis. Let op: aanmelden voor de Dag van de Woerdense Geschiedenis is vereist en deelname is tegen betaling, ook voor de lezing van het RHC over archiefonderzoek. Voor meer informatie over het aanmelden en het programma, kijk op de website van Stichts-Hollandse Historische Vereniging.

Om het bestaan van het RHC blijvend te vieren verschijnt 5 november ook een boek: 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard. In elk van de korte hoofdstukken in het boek wordt er aan de hand van een archiefstuk een bijzonder verhaal verteld. Zo leest u meer over het hensboek van het Groot-Waterschap, de knopendraaiers uit Montfoort, de verwelkoming van Willem van Oranje als baron van IJsselstein en de uitspraak van de laatste doodstraf in Woerden. 70 verhalen zal vanaf 5 november te koop zijn voor €20,00. Het boek zal tijdens de open dag van het RHC op de boekenmarkt worden verkocht. Daarna kunt u 70 verhalen via de studiezaal van het RHC verkrijgen. Ook zal het boek te koop zijn bij het Stadsmuseum Woerden, De Knoperij (Montfoort), boekhandel Logica (IJsselstein) en het Toeristisch Informatie Punt (Oudewater).

Vanaf 5 november verkrijgbaar: 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard.