Het oog van de geschiedenis: IJsselpoort en stadhuis van Montfoort < Naar overzicht
21 juli 2011

Het oog van de geschiedenis: IJsselpoort en stadhuis van Montfoort

Het oog van de geschiedenis: IJsselpoort en stadhuis van Montfoort

De IJsselpoort en het Oude Stadhuis van Montfoort vormen samen een uniek complex. Een stadhuis naast een stadspoort aan de rand van de stad is nergens anders in Nederland te vinden. De bouwdatum ligt rond 1375, waarmee het ouder is dan de voormalige raadhuizen van IJsselstein, Woerden, Gouda en Den Haag. Stadspoorten zijn per definitie bijzonder, al was het maar omdat er zo weinig meer over zijn.

In de tentoonstelling Het oog van de geschiedenis; IJsselpoort en stadhuis van Montfoort zijn schilderijen, tekeningen, prenten en oude foto’s te zien. Ze zijn afkomstig uit verschillende openbare en particuliere verzamelingen. Het RHC leverde een unieke tekening van het stadhuis en de poort gemaakt door Gerrit Lamberts. Dit alles geeft een fascinerend beeld van het middeleeuwse complex. Bijzonder zijn twee 17e eeuwse tekeningen die pas recent zijn herkend als afbeeldingen van de IJsselpoort en het stadhuis.

De tentoonstelling is tot 8 september te zien in de documentatievitrines van het RKD. Daarna verhuist de expositie naar Montfoort, waar zij tijdens Open Monumentendag (10 september) te bezichtigen is in de poortkamer van de IJsselpoort. Bij de tentoonstelling is ter inzage een boekje met uitgebreide informatie van de tentoongestelde werken.

21 juli 2011 (ontleend aan persbericht RKD)