Herbronnen: jullie bijdragen aan crowdsourcing < Naar overzicht
9 augustus 2023

Herbronnen: jullie bijdragen aan crowdsourcing

Herbronnen: jullie bijdragen aan crowdsourcing

De afgelopen jaren zijn talloze personen uit de streek weer zichtbaar gemaakt door vrijwilligers die vanuit huis werken. Dit gebeurt via Crowdsourcing, een optie op onze website waarmee iedereen genealogische bronnen van het RHC extra toegankelijk kan maken. Het harde werk door veelal onzichtbare vrijwilligers wordt door ons erg gewaardeerd.

Het nader ontsluiten of extra toegankelijk maken van bronnen door vrijwilligers zit al decennia verweven in hoe het RHC werkt. Doordat vrijwilligers informatie uit genealogische bronnen – zoals akten van de Burgerlijke Stand of bevolkingsregisters – overtypen, kan het RHC deze gegevens op persoonsniveau aanbieden via onze online Indexen. Dit betekent dat iemand via onze website gemakkelijk een voorouder of ander historisch figuur kan terugvinden en de hoedanigheid waarin deze persoon voorkomt in onze bronnen. Bijvoorbeeld als bruid of bruidegom in een trouwakte of lid van een gezin in het bevolkingsregister. Dergelijke kennis is van primair belang voor het doen van stamboomonderzoek en ander historisch onderzoek.

Dankzij de doorontwikkeling van onze website werd het in 2021 ook mogelijk om dit vrijwilligerswerk op afstand te doen. In het deel Crowdsourcing op onze website, kan men aan de hand van scans van archiefstukken de belangrijkste gegevens overnemen uit de getoonde bron. Alle scans worden twee keer aangeboden en ingevoerd. Bij een verschil in de overgetypte gegevens vindt er een controle plaats. Uiteindelijk komt de correcte informatie op onze website te staan.

De timing van crowdsourcing kwam bijzonder goed uit. Door de coronacrisis was het lange tijd niet mogelijk om vrijwilligers een werkplek aan te bieden bij het RHC in Woerden. Het kunnen uitbreiden van vrijwilligerswerk als thuiswerk was dus een enorme uitkomst.

Inmiddels zijn met jullie hulp de volgende bronnen extra toegankelijk gemaakt:

  • bevolkingsregisters Bodegraven, 1900-1918
  • bevolkingsregisters Harmelen, 1905-1925
  • bevolkingsregisters Jaarsveld, 1900-1910
  • bevolkingsregisters Montfoort, 1890-1899
  • bevolkingsregisters IJsselstein, 1880-1890

Voor iedereen die hier aan heeft bijgedragen: hartelijk dank!

Nadere ontsluiting blijft nodig. Daarbij kunnen we uw hulp blijvend gebruiken, of u nu graag vanuit huis werkt of bij ons op kantoor wilt bijdragen. In beide gevallen: van harte welkom en alvast bedankt!