Grote fotoverzameling van Woerden nu online (Collectie Blom) < Naar overzicht
29 april 2021

Grote fotoverzameling van Woerden nu online (Collectie Blom)

Grote fotoverzameling van Woerden nu online (Collectie Blom)

Sinds kort staat een bijzondere fotoverzameling van Woerden volledig op onze website: de Collectie Blom (C009). Het gaat om meer dan 3400 foto’s van Woerden vanaf de jaren 1950 tot en met 1991. De verzameling bevat foto’s van straatbeelden en panorama’s en toont de ingrijpende ontwikkeling die de stad doormaakte in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Zo zijn er veel foto’s die de totstandkoming van de wijk Molenvliet en het bedrijventerrein Middelland tonen. Maar ook de oude binnenstad komt aan bod. De Meulmansweg is daar een goed voorbeeld van. Er zijn diverse foto’s die oude, inmiddels gesloopte panden tonen – zoals het rooms-katholieke pensionaat voor meisjes en café Zomerlust – en weer andere foto’s die nieuw panden afbeelden, zoals de bibliotheek.

De foto’s zijn gemaakt door ingenieur Gerard Blom (1930-2010), waarnaar de fotoverzameling is vernoemd. Hij werkte bij de Dienst Gemeentewerken van de gemeente Woerden. In opdracht van die dienst, vervaardigde Blom foto’s van ruimtelijke veranderingen in de stad. Vaak fotografeerde hij panden en locaties voor en na sloop of verandering.

Alle foto’s van de Collectie Blom zijn nu te zien via onze beeldbank. Zoek bijvoorbeeld op een straatnaam, wijk of deel van Woerden of filter op de “Collectie Blom”. Vrijwel elke straat van Woerden is meegenomen. Als u in Woerden woont, is er dus grote kans dat er ook een foto van uw straat en woning bij zit. Bovendien zijn de foto’s gemaakt door de gemeente Woerden en daarmee niet beperkt door onze gebruikelijke auteursrechtsregels. Zo kunnen alle foto’s vanuit huis bekeken worden en kunnen ze verstrekt worden als scan (weliswaar tegen betaling).

De Collectie Blom is ontsloten door de medewerkers van het RHC, die door de coronacrisis gedwongen waren (meer) thuis te werken. Daarvoor bleek het beschrijven van de foto’s – iets dat goed op afstand kon gebeuren – een prima klus.

Afbeelding: Gerard Blom aan het werk (fotonummer X2507).