Bouwvergunningen (bouwtekeningen) tot 2000 compleet < Naar overzicht
8 februari 2023

Bouwvergunningen (bouwtekeningen) tot 2000 compleet

Bouwvergunningen (bouwtekeningen) tot 2000 compleet

Zoekt u een bouwtekening van uw woning van voor het jaar 2000? Of sonderingen van een kantoorpand? Als het gaat om een gebouw in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater of Woerden, dan vindt u bij ons waarschijnlijk wat u zoekt. Want sinds deze week staan alle bestaande bouwvergunningen uit ons werkgebied tot 2000, onder één dak bij het RHC.

Bouwvergunningen zijn besluiten van het college van burgemeester en wethouders over nieuwbouw of verbouwingen. Dit type bron komt voort uit de Woningwet (1902) en bevat vaak veel informatie over een te bouwen of te verbouwen pand. Doorgaans bevat een bouwvergunning, naast de vergunning zelf, een aanvraag en andere specificaties, bouwtekeningen – plattegronden, gevelaanzichten, dwarsdoorsneden, palenplannen en dergelijke – en soms ook sonderingen en andere nuttige gegevens. De bouwvergunningenarchieven van het RHC hebben u daarmee veel te bieden als u een woning wilt kopen, verbouwen of aanpassingen aan een pand wilt doen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Uiteraard zijn de vergunningen ook een mooie bron voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van een bepaald gebouw.

Als u een bouwvergunning wilt raadplegen, dan kunt u het beste eerst kijken in het bouwvergunningenoverzicht op onze website. Daar vindt u voor elk dossier een aantal details. Aan de hand daarvan kunt u vervolgens bepalen of inzage bij het RHC nuttig is.

Hoewel ons bouwvergunningenarchieven tot en met 1999 compleet te noemen zijn, blijft archiefvorming mensenwerk. De meeste van onze bouwvergunningenarchieven beginnen rond 1903-1905. Helaas zijn er door de jaren heen stukken verloren gegaan, met name van de vroegere periode. Mocht u geen bouwvergunning vinden van een specifiek pand van na 1902, kijk dan bij Veelgestelde vragen op onze website. Bij ‘Hebben jullie bouwtekeningen van mijn huis?’ staat aangegeven waar bepaalde hiaten zitten.

Behalve bouwvergunningen beheert het RHC Hinderwetvergunningen (vanaf 1875) en diens opvolger, de milieuvergunningen (vanaf 1993). Deze archieven zijn nog niet compleet tot 2000, maar de hoop en verwachting is dat dit in de nabije toekomst wordt gerealiseerd.