Basisscholen op bezoek bij het RHC < Naar overzicht
29 maart 2024

Basisscholen op bezoek bij het RHC

Basisscholen op bezoek bij het RHC

Deze week heeft het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard in samenwerking met KUVO Woerden een nieuw project afgerond. In het kader van erfgoedonderwijs kwamen leerlingen uit groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit Woerden en Linschoten bij ons langs om nader kennis te maken met ‘het archief’.

De leerlingen kregen een rondleiding door onze archiefkluis en mochten hier hele oude documenten aanraken. Sommigen vonden zelfs hun eigen voorouders terug in de bevolkingsadministratie die wij beheren. Maar het leukste was natuurlijk om aan de stellingskastdeuren te mogen draaien!

Ook maakten de leerlingen kennis met oud schrift (paleografie). Zij lazen een stuk uit het archief van de Baljuw en Vierschaar van het Land van Woerden, de rechtbank van vroeger. Hierin wordt verteld hoe en waarom de jonge Thijs Stoffelsz van der Schijff in 1731 (voor de zoveelste keer) wordt gearresteerd, aangeklaagd en vervolgens veroordeeld. Met enige schroom begonnen de scholieren aan de transcriptie, maar al snel bleek het toch niet zo moeilijk te zijn als ze hadden gedacht! Als afsluiter mochten zij hun eigen naam in oud schrift schrijven.

Volgend jaar zal hopelijk weer een nieuwe ronde volgen.

Afbeelding: het werken met oud schrift aan de hand van het stuk van de Baljuw en Vierschaar van het Land van Woerden (beheersnr. W053, inv. nr. 6, f. 141v). Ook voorbeelden van de eigen naam in oud schrift.