< Naar overzicht
5 augustus 2008

Archieven Lopikerwaard vanuit Het Utrechts Archief overgebracht

Het Utrechts Archief heeft diverse historisch waardevolle archieven van Lopik, Oudewater en IJsselstein overgedragen aan het RHC in Woerden. Het betreffen onder meer de notariële  en de zognaamde oud-rechterlijke archieven en daarnaast de doop-, trouw- en begraafboeken van vóór de invoering van de burgerlijke stand.

Onder de genoemde oud-rechtelijke archieven worden de archieven verstaan van de stadsgerechten Oudewater en IJsselstein en de archieven van de gerechten onder de huidige gemeenten Lopik en Oudewater. Veel van deze archieven gaan terug tot de 16e of 17e eeuw. Hierin is een schat aan informatie te vinden over de bewoners van de Lopikerwaard. In de archieven van de gerechten bevinden zich bijvoorbeeld stukken over verkopingen van onroerend goed, voogdijstellingen voor wezen en voor het plaatselijke gerecht gevoerde boetstraffelijke processen. Het notarieel archief is afkomstig van de notarissen van Cabauw, Hoenkoop, Lopik, Oudewater, IJsselstein en Zevender. De bovengenoemde doop-, trouw- en begraafboeken vormen een belangrijke bron voor stamboomonderzoek. Tot slot zijn ook het archief van de weeskamer IJsselstein en de registers van eigendomsovergangen van Lopik en Oudewater overgedragen aan het RHC. Alle archieven die vanuit Utrecht zijn overgekomen, staan vermeld in het archievenoverzicht op deze site.

Voor de bezoekers op de studiezaal van het RHC zijn de archieven in principe al per direct in te zien. In een enkel geval is een archief nog niet voorzien van de bijbehorende (nadere) toegang, maar dat zal binnenkort verholpen zijn.