Foto’s en kaarten – zoekinstructie

Foto’s en kaarten – zoekinstructie

Zoekvensters

U kunt bij ‘Foto’s en kaarten’ zoeken door gebruik te maken van de verschillende zoekvensters:

Vul uw zoekterm in…

U zoekt in alle velden waarmee de afbeelding is beschreven.

Begin- en eindjaar

U zoekt nu op een periode die de datering van de afbeelding geheel of gedeeltelijk moet omvatten.

TIP: Het is niet noodzakelijk om direct een zoekterm in te voeren in één van deze zoekvensters. U kunt ook gelijk op de knop ‘Zoeken’ klikken. De databank zal dan zijn volledige inhoud tonen. U kunt dan vervolgens alsnog een zoekterm in één van de zoekvensters invoeren of u maakt direct gebruik van de filtermogelijkheden die nu ter beschikking zijn.

Zoekresultaten verkleinen en vergroten

U kunt uw zoekresultaten verkleinen door:

  • Termen met elkaar te combineren. Voorbeeld: Bodegraven kaasmarkt. Automatisch wordt dan gezocht naar afbeeldingen waarin beide termen voorkomen. Het systeem is niet hoofdletter gevoelig, maar zoekt wel exact naar de door u ingevoerde schrijfwijze.
  • Termen tussen aanhalingstekens te zetten. Voorbeeld: ”Bodegraven kaasmarkt”. Het systeem zal dan alleen zoeken naar beschrijvingen van afbeeldingen waarin beide termen naast elkaar in dezelfde volgorde voorkomen.

U kunt uw zoekresultaten vergroten door:

  • De operator * in het veld te plaatsen. Voorbeeld: Bodegraven kaas*. Het systeem zal dan niet alleen zoeken naar de combinatie Bodegraven en kaas, maar ook naar combinaties met kaasmarkt, kaasgroothandel, kaaspakhuis, etc.

Desgewenst is een afbeelding terug te vinden door het fotonummer in te voeren in het zoekscherm. LET OP: dit nummer bestaat altijd uit 4 cijfers, eventueel in combinatie met een letter.

Weergaven

Rechtsboven vindt u tevens de volgende iconen:

Bij gallery-weergave ziet u in eerste instantie alleen de afbeeldingen. Zodra u met uw muis op een afbeelding gaat staan, verschijnt de bijbehorende beschrijving.

Bij lijst-weergave ziet u de afbeeldingen met direct daarnaast de bijbehorende beschrijving.

Filteren

Zodra een zoekopdracht is gegeven en/of op de knop ‘Zoeken’ is geklikt, verschijnen aan de rechterzijde vier filterlijsten. Deze lijsten bieden u de mogelijkheid specifieker te zoeken op plaats, straat, collectie en documenttype. Achter elke filter binnen een filterlijst staat tussen haakjes hoeveel resultaten de zoekopdracht heeft opgeleverd. Filters die geen resultaten hebben opgeleverd, staan niet in de filterlijsten.
Het is mogelijk de filterlijsten te combineren, bijvoorbeeld een plaats in combinatie met een documenttype. Rechts bovenaan kunt u vervolgens zien welke filters door u zijn gebruikt. De gebruikte filters zijn eenvoudig te verwijderen door op de betreffende filter te klikken.
Als een filterlijst te lang is, dan zal een deel van de lijst verborgen zijn onder de knop ‘Alle filters’. Door hier op te klikken, krijgt u de beschikking over de gehele filterlijst.

Bestellen

Foto’s of afbeeldingen kunt u bestellen door een e-mail te sturen naar het RHC met daarin duidelijk vermeld de betreffende fotonummers. Gescande foto’s of afbeeldingen worden per e-mail verzonden naar een door de aanvrager opgegeven e-mailadres. De tarieven kunt u vinden bij de Leges. Deze tarieven hebben alleen betrekking op de foto’s. Er worden vooralsnog geen scans geleverd van de gedigitaliseerde historische kaarten.