Bijdragen Coen van Wijngaarden < Naar overzicht
15 juli 2024

Bijdragen Coen van Wijngaarden

Bijdragen Coen van Wijngaarden

Onlangs verscheen de eerste reeks transcripties en samenvattingen van Coen van Wijngaarden op onze website. Deze lichting betreft de alleroudste notariële akten van Oudewater. Informatie uit deze belangrijke – maar vaak lastig te lezen – genealogische bronnen is nu makkelijk te vinden door te zoeken in onze online indexen. De omvang van het werk is indrukwekkend: door de inzet van Van Wijngaarden zijn er meer dan 24.000 verwijzingen in onze indexen bij gekomen!

Coen van Wijngaarden heeft veel voor de Oudewaterse geschiedschrijving en genealogie betekent. Aanvankelijk begon hij onderzoek te doen naar zijn voorouders in Oudewater. Dat bleken er dermate veel te zijn, dat het hem beter leek om bepaalde genealogische bronnen vrijwel integraal door te nemen, te transcriberen en of samen te vatten. Het ging Van Wijngaarden om de alleroudste archieven op dit gebied, met name uit de zestiende en zeventiende eeuw, en wel het weeskamerarchief, het oud-rechterlijk archief en het notarieel archief van Oudewater. Deze bronnen betreffen vooral zaken over bezit en met deze archieven kunnen allerlei verbanden worden gelegd tussen personen en generaties. Buiten deze bijdragen om, heeft Van Wijngaarden veel gepubliceerd over Oudewaterse families – naast de oorspronkelijke akten, zijn ook Van Wijngaardens werken te raadplegen bij het RHC. Verder was Van Wijngaarden eindredacteur bij Gens Nostra. Tijdschrift voor familiegeschiedenis, genetica en heraldiek.

Met het nader ontsluiten van deze archieven heeft Van Wijngaarden toekomstige genealogen een enorme dienst bewezen. De stukken uit deze archieven zijn vrij ’taai’. Het schrift is soms lastig te lezen en de taal wollig. Met het online komen van Van Wijngaardens transcripties en samenvattingen kunnen onderzoekers zeer gemakkelijk relevante informatie uit deze bronnen halen door simpelweg namen in te vullen in onze online indexen. Daarna kan gefilterd worden op plaats (Oudewater) en type bron (notariële akten). Voor een overzicht van de door Van Wijngaarden ontsloten bronnen, zie de overzichtspagina aangaande de notariële akten van Oudewater op onze website.

In het doorwerken van die archieven heeft Van Wijngaarden het weeskamerarchief, het oud-rechterlijk archief en het notarieel archief van Oudewater nader ontsloten. De gegevens van de notariële stukken staan nu online, de transcripties en samenvatting van stukken uit het weeskamerarchief en het oud-rechterlijk archief volgen.

Afbeelding: detail van een van de akten die Van Wijngaarden nader heeft ontsloten (O063: 1878, akte 69, 12-07-1637).