< Naar overzicht
3 oktober 2014

Website RHC vernieuwd

Deze zomer is de vernieuwde website van het RHC gelanceerd. Dat ging geruisloos, niet alleen vanwege de vakantietijd maar ook omdat met name de datagegevens op de website nog aanpassing behoeven om alles optimaal te laten werken. Zelfs nu wordt er op de achtergrond nog gesleuteld aan de site: “Klaar is ie nooit.” Maar met trots vragen wij hierbij nu aandacht voor het resultaat, waaraan door medewerkers en vrijwilligers hard is gewerkt.

Nieuw is dat er op de website scans zijn te zien van archiefstukken. Op kosten van de gemeente Woerden kon een groot deel van de oud-rechterlijke archieven van Woerden (inclusief Harmelen, Kamerik en Zegveld) worden gedigitaliseerd. Op de homepage wordt hiervoor aandacht voor gevraagd bij een uitgelichte scan. Om bij de registers te komen die u wilt inzien, moet u eerst naar het Archievenoverzicht. Daarin zoekt u naar een specifiek archief van een “Woerdense” gerecht en komt u bij de scans terecht. Zo kunt u rustig thuis langs de digitale weg door een 17e eeuw register bladeren. In een enkel geval komt u een zelfde register ook na een zoekopdracht bij de indexen tegen, maar dat is op dit moment nog maar sporadisch.

Van trouwe bezoekers van onze website hoorden we terug dat de zoekmogelijkheden echt verbeterd zijn. Zowel bij de indexen als bij de foto’s en kaarten zijn er meer filtermogelijkheden. Doel is immers uit de vele datagegevens op de site zo snel mogelijk te komen bij de persoon of het onderwerp dat u interesseert. Onveranderd is dat op de site duidelijk is vermeld welke bronnen er precies op zijn ontsloten, en dus ook welke (nog) niet. Dit inzicht is belangrijk bij het verrichten van onderzoek.

Het RHC is blij dat de website zo goed ontvangen is. Toch zijn er ook minder positieve reacties. Het is inmiddels bezoekers opgevallen dat het niet meer mogelijk is om de kranten uit het recente verleden via de site in te zien, wat voorheen wel kon. Wij begrijpen de teleurstelling volkomen, maar deze maatregel is genomen nadat bleek dat het RHC inbreuk maakte op het auteursrecht. Bezien wordt of hiervoor binnen de financiele mogelijkheden een oplossing voor kan komen.

Mocht u verder nog tips hebben om de website verder te verbeteren dan horen wij dat graag van u. Wij wensen u veel genoegen met de vernieuwde website.

(1 oktober 2014)