Studiezaal (reglement)

In de studiezaal gelden de volgende huisregels, zoals hieronder omschreven in het reglement.

1. Openingstijden

De studiezaal is geopend: dinsdag t/m donderdag 9.00-16.30 uur en is alleen na afspraak te bezoeken.

2. Garderobe/koffie/thee/lunch

Op de studiezaal bevindt zich een kapstok, waar u uw jas e.d. kunt ophangen en waar u ook uw tas kunt plaatsen. Koffie en thee is gratis te verkrijgen via de studiezaalmedewerker. De koffie of thee mag uitsluitend in de hal gedronken worden. Ook uw meegebrachte etenswaren mag u uitsluitend buiten de studiezaal nuttigen.

3. Inschrijving

Alvorens u uw onderzoek in de studiezaal kunt beginnen is het noodzakelijk, dat u zich meldt bij de studiezaalmedewerker. Indien u voor het eerst de studiezaal bezoekt, wordt u verzocht een bezoekerskaart in te vullen; bij volgende bezoeken kunt u volstaan met het melden van uw naam.

4. Stilte

Archiefonderzoek vereist concentratie en een rustige omgeving. Stoort u anderen dan ook zo weinig mogelijk en spreekt indien nodig op zachte toon.

5. Aanvragen

Stukken dienen van te voren per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) te worden aangevraagd en zijn alleen op afspraak te raadplegen. Houd u er rekening mee dat het maximaal vijf werkdagen kan duren, dat dergelijke stukken voor u op onze studiezaal in Oudewater klaarliggen.
Het is mogelijk dat bepaalde stukken niet beschikbaar worden gesteld op grond van bepalingen uit de Archiefwet, het Archiefbesluit of inbewaringgevingsovereenkomsten. U mag maximaal vijf inventarisnummers tegelijk op uw tafel hebben. Na 16.15 uur worden geen nieuwe aanvragen meer behandeld. Alle in gebruik zijnde stukken dienen vóór 16.25 uur bij de studiezaalambtenaar te worden ingeleverd.

6. Omgang met archiefstukken

De archieven en collecties bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) zijn uniek en onvervangbaar. Vaak zijn ze door hun ouderdom erg kwetsbaar. Dat betekent dat de stukken met zorg moeten worden behandeld; ook latere generaties moeten ze kunnen raadplegen.
Het is niet toegestaan de stukken te beschrijven, te gebruiken als onderlegger of er andere handelingen mee te verrichten, die op enigerlei wijze schade kunnen veroorzaken (vouwen, boeken open op elkaar leggen).
Het is bezoekers absoluut verboden de studiezaal met archiefstukken te verlaten.

7. Microfiches

Een aantal bestanden is op microfiche raadpleegbaar. U mag deze microfiches zelf één voor één uit de bakken halen en terugzetten. U moet op de plaats, waar u het microfiches weghaalt een signaalkaart plaatsen; deze staan op de fichebakken. De verfilmde bestanden worden in principe niet meer in origineel beschikbaar gesteld; datzelfde geldt voor de bestanden, die in fotokopie op de studiezaal beschikbaar zijn.

8. Fotokopiëren en reproduceren

Als de materiële staat en de omvang van de stukken dat toelaat (dit ter beoordeling van de studiezaalmedewerker) kunnen hiervan in principe direct fotokopieën worden gemaakt; bij grotere aantallen of afdrukken op groot formaat volgt levering op een later tijdstip. Archiefbescheiden, dikker dan 5 centimeter, worden in principe niet gekopieerd. Dat geldt ook voor archiefbescheiden waarvan op de site van het RHC scans beschikbaar zijn.
Het is wel toegestaan om zelf met een (digitale) camera, zonder gebruikmaking van flitslicht, foto's van archiefbescheiden te maken. Scannen is niet toegestaan, evenmin het met eigen apparatuur zelf reproduceren van afbeeldingen uit de fotocollectie of indexen.

Bouwtekeningen worden in principe niet gedeeltelijk maar als geheel gekopieerd (op papierformaat A2 en groter).  Na 16.15 uur worden er geen fotokopieën meer gemaakt
Uit op de studiezaal aanwezige indices en klappers worden geen fotokopieën gemaakt; in overleg met de studiezaalmedewerker is het kopiëren van een bescheiden aantal pagina’s uit indices en klappers wel mogelijk. Het is bezoekers niet toegestaan zelf fotokopieën te maken. 

De kosten voor laten maken van fotokopieën bedragen (in 2017):

  •  fotokopieën van archiefbescheiden op formaat A4: € 0,65 per kopie
  •  fotokopieën van archiefbescheiden op formaat A3: € 1,20 per kopie
  •  fotokopieën van archiefbescheiden op formaat A2 en groter: € 7,10 per kopie
  •  overige fotokopieën op formaat A4: € 0,25 per kopie
  •  overige fotokopieën op formaat A3: € 0,35 per kopie
  •  scan per foto: € 4,65*
  •  afdruk van microfiche: € 0,65 per print

De legeskosten dienen contant ter plekke te worden voldaan bij de medewerker studiezaal (er is géén pin-mogelijkheid).

*Gescande foto's of afbeeldingen worden digitaal verzonden naar een door de aanvrager opgegeven e-mailadres. Het tarief heeft alleen betrekking op scans van foto's. Scans van gedigitaliseerde historische kaarten worden vooralsnog niet geleverd. Voorts is het het RHC niet toegestaan reproducties te leveren van krantenpagina's.

9. Roken

In de ruimten van het RHC geldt een absoluut rookverbod.

10. Studiezaalmedewerkers

Met uw vragen, opmerkingen en suggesties kunt u terecht bij de studiezaalmedewerkers. Meestal kunnen zij u helpen; indien nodig zullen ze andere deskundigen binnen de archiefdienst te hulp roepen. De aanwijzingen van de studiezaalmedewerker moeten worden opgevolgd. Indien u daartoe aanleiding ziet kunt u tegen zijn of haar aanwijzingen of beslissingen bezwaar maken bij de streekarchivaris, op wiens beslissing steeds beroep bij het gemeentebestuur van Woerden mogelijk is.